Μαρία Ψωμά Πετρίδου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε σαν  δημοσιογράφος σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, σπούδασε σε Ελλάδα και Αγγλία και έζησε σε διάφορες πόλεις για 19 χρόνια, για να καταλήξει και πάλι στην γενέτειρά της το 2003. Σήμερα διατηρεί μόνιμη στήλη για το βιβλίο στην εφημερίδα Thessnews.

Το 2006 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ισόβια Θητεία» από τις εκδόσεις Ερωδιός. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στη Βρετανία, με ποίησή της γραμμένη απ’ ευθείας στα αγγλικά. Το 2005 πήρε το Β! βραβείο ποίησης σε διαγωνισμό που προκήρυξε η έδρα των ελληνικών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης με τίτλο «The Bate”.

Ποιήματα και  διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως:  «Πάροδος», «Ίαμβος», «Ένεκεν»,  «Λογοτεχνικά Κείμενα», «Πανδώρα» καθώς και στο διαδίκτυο.  Το 2009 πήρε το β! βραβείο ποίησης στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό Δημητρίου Βικέλα, στην Βέροια. Επίσης την ίδια χρονιά πήρε το δεύτερο βραβείο διηγήματος Αντώνη Σαμαράκη για το διήγημά της «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει».

Το 2015 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει», εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

Το 2016 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Δεύτερο Ζευγάρι Φτερά», εκδόσεις Κυριακίδης

Είναι δημιουργός & συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ από το 2008

Επίσης είναι δημιουργός και υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας «Διάβασέ μου!»  που λειτουργεί από το 2015. Η ομάδα πραγματοποιεί φωναχτές λογοτεχνικές αναγνώσεις και συζήτηση, σε ιδρύματα και οργανισμούς, για ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ή αδυνατούν λόγω προβλημάτων.